TESTİ

Yazlardan bir yaz, illerden Yozgat, yemeklerden testi kebap, yanında yayık ayran. Testide kebap elbet güzeldir, hele de en sevdiğin dostun tam yerinde ısmarlarsa ama ben testiyi buz gibi soğuk su taşıyan haliyle seviyorum. 

Sıcaktan bunalttığı anlarda buz gibi testiye dokundunuzmu daha suyu içmeden içiniz soğur. Pütürlü kahverengi yüzeyiyle, kokusuyla bizdendir testi, topraktan.

Dest-bûsi ârzusiyle ger ölsem dostlar
Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su

Dostlar, elini öpmek arzusuyla ölürsem eğer, toprağımdan bir testi yapın ve sevgiliye onunla su verin diyerek mayamızdaki toprağı güzelce dile getiriyor su kasidesinde büyük Fuzuli.

Toprağın asıl kerameti testide değil tabi, her nevi kap kaçak olmanın yanında her yiyeceğin de membaıdır, canıdır.  İlginçtir ki hem dirilişi sembolize eder hem ölümü; can nefesten çıkınca üstünü örten yorgan da odur. 

Demem o ki toprak mühim, bizim ve hayatın olmazsa olmazı. Cam dahi ondan ama gelin biz yine testiler kullanalım evimizde, kap kacağımızda toprak olsun. Böylece her gün bir yanımızın toprak olduğunu, gideceğimiz yerin toprak olduğunu hatırlarız belki. 

Kim bilir toprak gibi verimli olmayı, örtücü olmayı, vermeyi bile ilham eder...

Yorumlar

Popüler Yayınlar