Eğitimde Video Oyunları: Minecraft


http://education.minecraft.net/

Çocukların hatta yetişkinlerin elinden bırakamadığı Minecraft'ın eğitim amaçlı versiyonu çıktı. Microsoft tarafından satın alınmış olan Minecraft hali hazırda Amerikada bazı eğitmenlerce sınıf ortamında kullanılmakta. Yaratıcılığı geliştirmeye son derece elverişli program istediğiniz hemen hemen herşeyi inşa etmeyi, kendi dünyanızı kurmayı, yeni yerler keşfetmeyi sağlıyor. Yapılabileceklerin sınırı yok gibi. Survival ve Creator modlarda oynanabilen oyunda survivalı seçerseniz kendinizi bir macerada buluyor ve bir yandan inşa ederken biryandan da hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Creator modda ise paşa gönlünüz ne isterse onu inşa edip, keyfinizce takılabiliyorsunuz, yani ölüm tehlikesi yok.

Sadede gelelim, çocuklarla bırak o oyunu diye itişmek yerine bu oyunları eğitimlerinde nasıl kullanabiliriz diye düşünmemiz gerek. Nitekim birileri bunu düşünüyor hatta çoktan uygulamaya başlamışlar bile.

Dijital okur yazarlığın kaçınılmaz olduğu, programlama dili öğrenmenin İngilizce öğrenmek gibi bir zaruret olacağı günler çocuklarımız için çoktan başlamış durumda. Bu tür oyunlar, bilhassa minecraft çocuklarda programlama öğrenme hevesini artırıyor. Ayrıca yapılan çalışmalar bu tür oyunların, çocukların kavrama gücü ve hızını geliştirdiğini söylüyor.

Hatta dahasını söyleyeyim, 9-10 yaşındaki çocuklar dijital pazarlama yapmayı öğreniyorlar, nasıl mı? Minecraft yazıp youtube da bir aratın göreceksiniz. Türkçe içeriklere bakın bir çok Türk çocuğu da oynadığı oyunun ekran videosunu çekip youtube yükleyerek seyirci çekmeye çalışıyor. Sakın çok kolay zannetmeyin, önce telefon ekranını video olarak kaydeden webzen diye bir program indiriyorlar, sonra minecraftı açıp neyi nasıl yaptıklarını anlatıyorlar, sonuna da "like atarsanız devamı gelecek, abone olursanız sevinirim" gibi pazarlama cümlelerini koyup youtubeda daha önce açtıkları kanalara bunu yüklüyorlar.

Bu sürecin olabilecek zararları tabiki değerlendirilmeli ve neler yükledikleri, paylaştıkları rahatsız etmeden kontrol edilmeli. Ancak bu zararlı deyip önü kesilirse büyük bir öğrenme fırsatı kaçırılabilir. Gerçi hiçbir zaman engel olamazsınız, bir yolunu bulur oynar ama siz bu uğraşıyı güzel bir yöne kanalize etme fırsatını kaçırırsınız.

İşin diğer bir yönü de bu oyunlar yetişkinlerce de zevkle oynanabilen oyunlar. Biraz biz de zaman ayırırsak hem eğlenmiş hem de çocuğumuzla konuşabileceğimiz ortak bir dile sahip olmuş oluruz. Telefonunuza indirip oynamayı deneyin ve tıkandığınız yerde çocuğunuzdan yardım isteyin, görün bakalım ne diyaloglar gelişiyor.


Kaynak:

http://education.minecraft.net/

Annetta, Leonard A. 2008. “Video Games in Education: Why They Should Be Used and How They Are Being Used.” Theory Into Practice47 (3): 229–39.http://www.jstor.org/stable/40071547.


Chuang, Tsung-Yen, and Wei-Fan Chen. 2009. “Effect of Computer-Based Video Games on Children: An Experimental Study.”Journal of Educational Technology & Society 12 (2): 1–10.http://www.jstor.org/stable/jeductechsoci.12.2.1.

Yorumlar

Popüler Yayınlar